Palkitut

Vuosinäyttelyn kunniamaininnat 2021

Taideseuran vuosinäyttelyssä jaetaan vuosittain kolme kunniamainintaa, jotka näyttelyn juryttäjä valitsee esille asetettujen teosten joukosta. Vuoden 2021 ILO -näyttelyn juryttäjä oli taidemaalari Matti Sääski. ILO -näyttelyn kunniamaininnat saivat Mau Salmi, Liisa Loponen ja Maila Niskanen-Kopio.  Alla juryttäjän perustelut.


Mau Salmi: Kesä heijastuu

Valon kiehtova mysteeri, sen heijastuminen ja taittuminen on teoksen keskeisenä aiheena. Yhteen sulautuneen kahden maailman, veden ja ilman, leikkauspinnalla väreilee heijastusten kirjo, joka virittää syvyyden ja korkeuden välisen laulun. Hetkellinen ja salaperäinen keveyden ja painon kohtaaminen elää rajoilla kauniisti vaihtelevina sinisen sävyinä. Teos on maalattu vapaasti ja varmasti, sinertävien sävyjen kerrostuessa lomittain ja limittäin märkinä, valuvina ja kuivina siveltimenvetoina, jotka yhdessä muodostavat elävän valon kudelman.

Liisa Loponen: Herukka III

Maalaus liikkuu koskettavasti abstraktin ja esittävän havainnon rajapinnoilla. Näkyvä ja näkymätön maailma kohtaavat muuntuen merkiksi, symboliksi ja käsitteeksi. Kolmen verikaaliin sommitellun värillisen kappaleen päällä leijuu diagonaalisti eri suuntiin kuvatilassa liikkuen kolme lehden muotoa, kolme pyöreää muotoa ja joitakin viitteellisiä viivoja. Värimaailma rakentuu punavihreän polariteetin ympärille, muuntuen ylikylläisistä sävyistä pinkkiin ja vaalean siniseen. Arkinen luonnonhavainto tiivistyy teoksessa uudeksi sanattomaksi kieleksi, kiehtovaksi kolmiulotteiseksi matkaksi havainnon eri ulottuvuuksiin.

Maila Niskanen-Kopio: Valaat

Katoava valo hallitsee maalauksen ilmapiiriä. Sen ylikylläinen, tummeneva turkoosi rakentaa kuvaan melankolisen taikapiirin, joka vangitsee vapaiden valaiden laulun hidastuvaan, vääjäämättä tukahtuvaan äänettömään huutoon. Tekijän voimakas ekspressiivinen työskentelytapa veistää ja muovailee aiheen syvän kolmiulotteiseksi, kontrastina taivaanrannan lyyriselle pehmeydelle. Teoksen valoisuuskontrasti ja kylläisyysrinnastus saavat katsojan havainnossa aikaan voimakasta liikkeen ja tilan tuntua, joka suuntautuu ylös, kohden alon ja maailman loppua, kohti toivoa.