Palkitut


Vuosinäyttely VALO:n  kunniamaininnat 2023

Taideseuran vuosinäyttelyssä jaetaan vuosittain kolme kunniamainintaa, jotka näyttelyn juryttäjä valitsee esille asetettujen teosten joukosta. Vuoden 2023 ILO -näyttelyn juryttäjä oli taidemaalari Linda Roschiér. Näyttelyn kunniamaininnat saivat Pulmu Holmberg, Justiina Westerinen  ja Riitta Flinck

Alla juryttäjän perustelut.

Pulmu Holmberg: Hehku 

81 x 65 cm, akryyli

"Maalauksen valtava nouseva täysikuu herätti heti huomion. Maalauksessa on jotain harrasta ja hohtavaa ja kuusta heijastuva valo on kuvattu kauniisti ja täydessä voimassaan. Teoksen tyylisuuntaa voisi luonnehtia naivistiseksi. Maalauksen alareunassa huojuvat sinivioletit kukat ovat sulkeneet terälehtensä yöksi ja kuva-alan vasemmalla pieni jänis ihailee kuuta. Sen viileät sinivihreät sävyt luovat öisen viileää tunnelmaa. Maalauksessa on jotain hyvin pehmeää ja yhtenäistä - teoksen monenlaiset ja -suuntaiset siveltimenvedot tuovat siihen vähittäistä ajan kulumisen tunnetta ja avaavat mahdollisuuden pysähtyä ihmettelemään elämän mysteeriä."

Justiina Westerinen:  Vappukävelyllä 70x50 cm, vesiliukoinen öljy

26 x 26 cm, akvarelli ja tussi

"Teoksen punainen ja keltainen ilmapallo ja arvoituksellinen ihmisryhmä herättävät heti katsojan mielenkiinnon. Mitä tässä tapahtuu? Ilmeisesti käynnissä on juhlapäivän viettäminen jossakin toisessa ajassa. Teoksen lähtökohtana on ollut vanha valokuva, mutta värit eivät ole aivan realistiset ja vievät tunnelmaa hieman surrealistiseen suuntaan. Ihmisten arkiset asennot ja toisaalta pysähtyneisyys on luontevaa ja tunnistettavaa. On pysäyttävää, että teos tuntuu henkivän toisen ajan valoa. Pehmeät toistuvat siveltimenvedot tuovat maalaukseen harkitsevaa jatkuvuuden tunnetta ja luovat siihen rytmillisesti eheän hienovaraisen tunnelman.

Jossain kohtaa katseen kiinnittää taka-alan mustapukuinen hahmo, joka katselee sillan kaiteeseen nojaten joen pyörteisiin tai jonnekin, mihin emme voi nähdä. Tämä avaa teoksen tulkintaan yliajallisen tason, joka syventää teoksen tummia sävyjä ja tuo kirkkaammat värit sitä voimakkaammin esiin."


Riitta Flinck: Öttiäisten kuuretki, 40x65 cm.  

45x61 cm,  hiili ja  pastelli  paperille

Teoksessa huomion kiinnitti Näyttelyn teeman ”Valon” omaperäinen ja leikillinenkin käsittelytapa. Teos on hiilipiirustus, johon on lisätty kontrastiksi keltaista pastelliväriä.

Teos esittää mielikuvituksellisen kohtauksen, jossa auringonkehrästä punoutuva keltainen valojuova muuntuu matkalla kengännauhaksi ja vielä poluksi- tai toisinpäin. Maassa liikehtii hyönteisiä, jotka ihmettelevät keskellä metsää seisovaa lenkkitossua.  Hyönteisten melankoliset, kyhjöttävät asennot ja tilanteen absurdius herättävät monenlaisia mielikuvia ja tunteita. Valoa on käsitelty luoden varjoja ja valoisampaa ja pimeämpää aluetta, sekä myös käsitteen tasolla. Viivapiirtämisen jälki on rentoa ja arvostavaa ja se kutsuu viipymään teoksen maailman taikapiiriin.