Palkitut


Vuosinäyttelyn kunniamaininnat 2022

Taideseuran vuosinäyttelyssä jaetaan vuosittain kolme kunniamainintaa, jotka näyttelyn juryttäjä valitsee esille asetettujen teosten joukosta. Vuoden 2022 LUONNON VOIMAA -näyttelyn juryttäjä oli taidemaalari, graafikko Pekka Parviainen. Näyttelyn kunniamaininnat saivat Raisa Marjut Salonen, Riitta Astikainen ja Leena Palmu. 

Alla juryttäjän perustelut.


Raisa Marjut Salonen: Myrsky

90 x 60 cm, akryyli

Teoksen voimakas siveltimen ja värien käyttö muodostaa oman aiheesta riippumattoman kuvaelementin. Usein aiheen ollessa ihminen ja erityisesti muotokuva, maalausjälki muuttuu pieneksi ja liian tarkaksi, tämän maalauksen kohdalla näin ei ole käynyt ja rouhea maalausjälki tukee hyvin maalauksen tunnelmaa. Kuvan sommittelu ohjaa toimivalla tavalla keskeiseen kohtaan – katseeseen.

Riitta Astikainen:  Monin paikoin sadekuuroja 2

26 x 26 cm, akvarelli ja tussi

Pehmeä laveerausjälki yhdistyy hienosti terävään viivajälkeen. Tavallinen järvinäkymä saa Japanilaisia sävyjä koristeellisten viivaelementtien myötä. On hyvä että tussiviiva päättyy ennen kuvan oikeaa reunaa, ja laveeraus saa siellä enemmän tilaa, tämä lisää kuvaan myös jännitettä luovaa epätasapainoa.


Leena Palmu: Pilven karkumatka 

50 x 50 cm, öljy

Maalauksen sumuinen epätarkka jälki jättää hienosti tilaa mielikuvitukselle, kaikkea ei ole tarpeen kuvata tarkasti. Maalauksessa käytetään tunnelmaa tukevalla tavalla pastellimaisia kevyitä sävyjä ja maalausjälki on isossa roolissa kuvan sisällön kannalta.